• slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
Duyurular

Merhaba,

39 Yaşındaki, 2 çocuk annesi  hemşehrimiz  Nermin Şahin  Yeditepe Ünv.İhtisas Hastanesinde (Koşuyolu) önemli bir beyin ameliyatı operasyonu geçirecek  olup A Rh (+) kana ihtiyaç bulunmaktadır.  Hastaneden yapılan açıklamaya göre uygun bağışçı bulunduğunda ameliyat ivedilikle yarın ya da ertesi gün (11/12 Ağustos ) yapılacaktır. Kan vermek isteyen bağışçılarımızın Hüseyin Şahin 537 500 16 06 irtibata geçmesini rica ederiz. Unutmayalım bir gün hepimizin ihtiyacı olabilir. Herkesi duyarlı olmaya davet ediyorum.


İstanbul Hava Durumu
Anket
Döviz Bilgieri
Merkez Bankası Döviz Kuru
  ALIŞ   SATIŞ
USD 34,4372   34,4992
EURO 36,3826   36,4482
       
Özlü Sözler
Doğru olanı yapmak hiç bir zaman yanlış olmamıştır.
Sponsorlarımız
Görele

Görele, Giresun ilinin kuzeydoğusunda bulunan ve Karadeniz'e kıyısı olan bir ilçedir.

 

İl merkezine 63 km uzaklıkta bulunan ilçenin toplam nüfusu 31.862'dir. Giresun ilçeleri arasında nüfus bakımından 4. sıradadır. Rus-Osmanlı Harbi'nde Rusların mağlup olduğu Haç Dağı'ndaki Kanlıdere muharebe yeri, Görele şehir merkezine 6 km. uzaklıkta olup, görülmesi gereken bir yerdir. Görele ayrıca Karadeniz'in vazgeçilmez çalgısı kemençe konusunda atılım yapmış bir ilçedir. Öyle ki bugün "kemençenin başkenti" olarak anılmaktadır.

 

Kuşçulu Köyü'ndeki türbe ve Çavuşlu'daki Kuğuoğlu Süleyman Ağa Türbesi kültürel değer taşıyan önemli yapılardır. İlin genelinde olduğu gibi Görele ilçesinde de fındık bahçeleri doğanın dokusuna önemli bir zenginlik katmaktadır.

 

Tarihçe

 

Koralla, Bölge Valisi Arrianus'un İmparator Hadrianus'a yazdığı mektuplarda adı geçen bir yerdir. Bu yer adı Latince "kor kırmızısı" anlamına gelen "corallium" sözcüğü ile karşılaştırılsa bile köken olarak Asya dillerine bağlıdır. Koralla bugün Eynesil ilçe merkezinin hemen doğusunda yer alan kayalık burun ve bunun ucundaki kale olarak belirlenmiştir. Bazı yayınlarda bu kalenin Cenevizliler tarafından inşa edildiği belirtilmekte, ancak bugünkü Görele ile Eynesil ilçe merkezlerinin birbirine karıştırıldığı anlaşılmaktadır. Ayrıca eski Koralla Kalesi ile daha doğudaki Liviopolis ya da bugünkü adıyla Yavebolu yerleşmeleri birbirlerinden ayrı yerlerdir.

 

11. yüzyıldan sonra bölgeye yerleşen Türkmenler "Koralla" adını "Görele" olarak seslendirmiştir. Buradaki kale ve hemen gerisindeki yerleşme yaşanan bir isyanın ardından 1771 yılında bugünkü Görele'nin olduğu yere taşınmıştır. Taşınılan bu yerde Antik Çağ'da Philokaleia adlı bir yerleşme olduğu sanılmakta, ancak bu yerleşmenin tam yeri bilinmemektedir.

 

Osmanlı Devleti’nin idari reformları doğrultusunda 1867'de Trabzon vilayeti kurulunca, bu vilayetin Trabzon sancağı içinde kalan Görele, önce Tirebolu kazasına bağlı bir nahiyeydi. Daha sonra aynı sancağa bağlı kaza haline getirildi. Bir kazayken 1894 yılında Görele’nin nüfusu 31.050 kişiden oluşuyordu. Bu nüfusun 30.150’si Müslüman, 694'ü Rum, 214’ü Ermeni idi. 1923 yılında ise ilçe olarak Giresun'a bağlanmıştır.

 

Birinci Dünya Savaşı sırasında, 1916 yılında başlayan Rus işgali Görele ve çevresinde 13 Şubat 1918 günü sona ermiştir. Bu işgal sırasında Görele'ye bağlı Maksutlu Köyü ve çevresinde yaşayan Müslümanların Rus işgaline destek veren Ermeni milislerce katledildiği ve Dikmetaş adlı mevkiindeki toplu halde gömüldüğü anlatılmaktadır. Bununla birlikte, Görele kazasındaki Ermeni nüfusunun 200 kişi kadar olduğu ve Ermenilerin 1915'te tehcir edildiği göz önüne alınınca, bu rivayetin doğru olması kuşkuludur.

 

Kültür

 

Giresun yöresinin Türkmen / Çepni folklorik değerleri açık bir şekilde Görele ilçesinde yaşatılmaktadır. Kemençe en önemli müzik aletidir.

 

Görele ilçesinin bağlı köylerinde farklı ağızlar göze çarpar.

 

Görele ilçesine ait türküler arasında "Ağasarın Balını (Oy Asiye)", "Çavuşlu Diye Diye", "Atmacayı Vurdular", "Ayağında Çorabın", "Yaylanın Soğuk Suyu", "Tarlalar Salkım Saçak", "Püsküllüdür Püsküllü" türküleri oldukça meşhurdur. Kemençe sanatçılarından bazıları Bicoğlu Osman, Karaman Halil Kodalak, Kemal İpşir, Katip Şadi, Mehmet Sırrı Öztürk ve Şenel Dandin'dir.

Aidat Borcu Sorgulama
Son Ziyaretçi Yorumları
Mustafa Taşçı
Başakşehir’e hayırlı olsun

Emin Taşçı
Hayırlı olsun emeği geçenlere teşekkür ederim.

Erdinç Güngör
Hayırlı olsun başarılar diliyorum muhakkak ziyaret edeceğim şahsım olarak


Tüm ziyaretçi yorumları için tıklayınız.
Sponsorlarımız

 

© Copyright 2021  V4.1 Tüm Hakları Saklıdır. | Dernek Sitesi | Köy Sitesi


Top