• slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
Duyurular

Merhaba,

39 Yaşındaki, 2 çocuk annesi  hemşehrimiz  Nermin Şahin  Yeditepe Ünv.İhtisas Hastanesinde (Koşuyolu) önemli bir beyin ameliyatı operasyonu geçirecek  olup A Rh (+) kana ihtiyaç bulunmaktadır.  Hastaneden yapılan açıklamaya göre uygun bağışçı bulunduğunda ameliyat ivedilikle yarın ya da ertesi gün (11/12 Ağustos ) yapılacaktır. Kan vermek isteyen bağışçılarımızın Hüseyin Şahin 537 500 16 06 irtibata geçmesini rica ederiz. Unutmayalım bir gün hepimizin ihtiyacı olabilir. Herkesi duyarlı olmaya davet ediyorum.


İstanbul Hava Durumu
Anket
Döviz Bilgieri
Merkez Bankası Döviz Kuru
  ALIŞ   SATIŞ
USD 34,4372   34,4992
EURO 36,3826   36,4482
       
Özlü Sözler
Doğru olanı yapmak hiç bir zaman yanlış olmamıştır.
Sponsorlarımız
YAZARLARIMIZ


  SON EKLENEN MAKALE
İLİMİZİN SANAYİ YAPISI ve BÜYÜKLÜKLERİ

Giresun dünyanın en kaliteli fındığının yetiştiği yerdir. Dolayısıyla, fındık, ilin ticarete konu olan en önemli ürünüdür. Dünya pazarlarında tanınmış olan Giresun fındığı geçmiş yıllarda natürel olarak ihraç edilirken, bugün ilde kurulu bulunan modern tesislerde işlenerek kavrulmuş, kıyılmış, beyazlatılmış un ve püre halinde, bisküvi, çikolata, dondurma, tatlı ve hamur işlerinde, yemek ve salatalarda kullanılmak üzere ihraç edilmektedir. Yatırımcılara sağlanan devlet teşviklerinin yanında, Giresun’da son yıllarda sanayi altyapısında hızlı bir gelişim gerçekleşmektedir. 70 ha. büyüklüğe sahip Giresun 1. OSB il merkezinde, Karadeniz Sahil Yolu’na 1 km. uzaklıkta yer almaktadır.

 

Giresun 1. OSB’nin uzun süredir devam eden altyapı problemleri halen devam etmekte olup, yatırım yapan firmaları ciddi anlamda etkilemektedir. 2018 yılında üretimde 24 firma, inşaat halinde 4 firma, planlama aşamasında 4 firma ve kapalı halde 3 firma olmak üzere 36 firmaya 37 parsel tahsisi yapılmıştır. Firmaların çalışan sayısı 1350’dir.

 

2. OSB ise Bulancak ilçesinde 48 ha. büyüklüğündeki Karadeniz Otoyolu kenarında konumlanmıştır. 2. OSB’nin alt yapı çalışmaları tamamlanmış olup 56 adet sanayi parselinden 39 adetinin tahsis işlemleri tamamlanmış ve 7 parsel sahibi yapı ruhsatı alarak inşaat çalışmalarına devam etmektedir. Diğer parsellerde proje aşamasındadır.

 

Sanayi sicil kayıtlarına göre, sanayi işletmelerinde çalışan personel sayısı 11.134’dür.

 

Giresun sektörel bazda istihdam oranlarına bakıldığında Sanayi sektörünün istihdam oranı tarım ve turizmden sonra 3. Sırada olup TUİK 2013 verilerine göre %12.6’dır. İlin Sanayisi genel olarak tarıma dayalı olup kapasite kullanım oranı ve ihracat potansiyeli düşük, Uluslararası ticarette finansal ve teknik anlamda yetersizlik olup düşük ve orta düşük sanayi yapısına sahiptir. Avantajlı yönleri ise; Üretim becerisi yüksek, kümelenme avantajına sahip imalat yapısı avantajı ( gıda ürünleri, içecek, giyim eşyası, mobilya, asansör) ve düşük maliyetli işgücü olarak sıralanabilir

 

Giresun Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü’nün 2018 yılı sanayi sicil kayıtlarına göre ilde 676 adet firma bulunmaktadır. Kayıtlı firmaların %34,65’sini gıda, % 13,46’ini ise mobilya imalatı ve diğer sektörler oluşturmaktadır.

 

2018 yılında Giresun’da bulunan 2 adet TSO ya ait firma dağılımları Faal firma sayısı 3185, Askıda 792 ve Tasfiye halinde 131 firma bulunmaktadır. Ayrıca TESK 2018 yılı kayıtlarına göre Giresun Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’ne kayıtlı 13419 üye bulunmaktadır.

 

İlin temel sanayi karakteristiğini OSB firma dağılımında anlayabiliriz. OSB firma dağılımına bakıldığında ise daha dengeli bir sanayi yapısı olduğu görülmektedir. İldeki mevcut OSB lerin dışında Küçük Sanayi Sitelerinde (KSS) de küçük çaplı sanayi işletmeleri üretim yapmaktadır.

 

Firmaların teknoloji kullanma düzeyi

 

Giresun’un içerisinde bulunduğu TR90 Bölgesinde firmaların teknoloji sınıflarına göre dağılımına bakıldığında, % 0,08 oranında yüksek teknoloji, % 4,12 oranında orta-yüksek teknoloji, % 28,7 oranında orta-düşük teknoloji ve % 67,09 oranında düşük teknoloji sektörlerde faaliyet gösterildiği görülmektedir. Bu oranlar Türkiye geneli için % 3,5 oranında yüksek teknoloji, % 24,7 oranında orta-yüksek teknoloji, % 30,9 oranında orta-düşük teknoloji ve % 40,9 oranında düşük teknoloji olarak belirlenmiştir. Oranlarda açıkça anlaşılacağı üzere ildeki sanayi sektörünün %70’ine yakını çok düşük teknoloji kullanmakta ve bu da üretim ve maliyet avantajı açısında bu sektörü rekabet avantajından mahrum bırakmaktadır. İlimizde hibe ve destek sağlayan kurumların firmaları yeni teknolojileri kullanmaya zorlaması yada teşvik etmesi önem arz etmektedir. Ayrıca bu teknolojilerin özendirilmesi edinim maliyetleri azami oranda desteklenmelidir.

 

Kaynak: http://www.giresun.gov.tr/ilimizin-sanayi-yapisi-ve-buyuklukleri



Mustafa Şahin

Okunma Sayısı: 783
Aidat Borcu Sorgulama
Son Ziyaretçi Yorumları
Mustafa Taşçı
Başakşehir’e hayırlı olsun

Emin Taşçı
Hayırlı olsun emeği geçenlere teşekkür ederim.

Erdinç Güngör
Hayırlı olsun başarılar diliyorum muhakkak ziyaret edeceğim şahsım olarak


Tüm ziyaretçi yorumları için tıklayınız.
Sponsorlarımız

 

© Copyright 2021  V4.1 Tüm Hakları Saklıdır. | Dernek Sitesi | Köy Sitesi


Top