Merkez Bankası Döviz Kuru | |||
ALIŞ | SATIŞ | ||
USD | 33,9398 | 34,0010 | |
EURO | 37,4837 | 37,5513 | |
Giresun Adası
4000 yıllık geçmişiyle; Savaşçı Amazon kadınların üs olarak kullandığı, Herkül’ün Altın Postu aramak için geldiği Giresun Adası, Savaş Tanrısı Ares adına yapılan Tapınak kalıntıları, surlar, tarihi fıçılar, zengin kuş türleri ve doğal güzellikleri ile keyifli bir tekne yolculuğu sonunda sizlere kapılarını açıyor. Defne ağaçlarının kokusu eşliğinde mitolojik bir tur keyfi.
Giresun Kalesi
Giresun Kalesi kenti ikiye bölen yarımadanın ucundaki tepe üzerine inşaa edilmiştir. Kalenin Pontus Kralı I. Pharnakes tarafından yaptırıldığı kabul edilir. Kalede Milli Mücadele Kahramanı Yarbay Topal Osman Ağa’nın mezarı, mağaralar, kaba taşlarla örülmüş surlar ve taş kabartmalar vardır. Kale günümüzde piknik ve mesire yeri, günübirlik kullanın alanı olarak hizmet vermektedir.
Mavi Göl
Doğal mineralli suyun kaynağından ortaya çıkmasıyla oluşan bu muhteşem doğa güzelliğine, Kuzalan Şelalesinin 100 metre solundaki yoldan gidilir. Göle varmadan önce travertenlerin, kanyonların arasından keyifli bir yürüyüş yapılmaktadır. Envai çeşit ağaçların, yemyeşil bir doğanın içine saklanmış bu gölün mineral suyunun tadına bakılması önerilmektedir.
Giresun Plajları
Karadeniz’de en geniş ve uzun kumsala sahip olan Giresun’da yaz sezonu boyunca denize girme olanağı vardır. Sahil boyu şehir merkezi ve tüm ilçelerdeki plajlarda yeme-içme-temizlik gibi pek çok hizmet alınabilmektedir. Aynı zamanda su sporlarının da var olduğu plajlar yaz sezonunda keyifli yarışmalar ve aktivitelerle gündüz ve gece hizmet vermektedir.
Kılıçkaya Barajı
Şebinkarahisar’da yemyeşil bir alanda, tabiatla harmanlanmış yeşil ve mavinin zirvede birbiriyle kaynaştığı bir doğa güzelliğidir. Civarda bulunan köyler baraj etrafında konumlanmıştır. Kılıçkaya ve çevre köylerin , dağların doyumsuz manzarasını izleyebileceğiniz oldukça zengin manzara noktaları bulunmaktadır.
Zeytinlik Semti
Giresun’un tarihine ve kültürüne daha yakından bakma fırsatı bulacağınız, tarihten bugüne miras olan bir semttir.Kalenin güneydoğusunda yer alan Zeytinlik Semti tarihi Giresun evlerinden oluşur. Kentsel sit alanı olarak koruma altına alınmıştır. Zeytinlik Mevkii konumu itibariyle geleneksel Doğu Karadeniz yerleşmelerinin tüm özelliklerini taşımaktadır. Kentin geçmişteki dokusunu yansıtan gezilip görülecek müstesna bir semttir.
Gogora Kilisesi
18. yy’dan kalma bir yapıdır. Ortodoks kilise olarak kullanılmış olan müze içerisinde Eski Tunç Çağı, Hitit, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait antik eserler, taş kabartmalar, eski tarihlerde kullanılan silah, giysi ve para örnekleri sergilenmektedir. Kilise tavanda bulunan Hz. İsa freski oldukça ilgi çekmektedir.
Meryem Ana Manastırı
Şebinkarahisar ilçesi, Kayadibi Köyü’nde bulunan manastır Bizans dönemine aittir. Sarp bir kayalığın tam ortasında büyükçe bir oyuğun içine yapılmıştır. Birçok yapı kompleksinin bir arada bulunduğu manastırda yatakhane,dershane, kilise, yemekhane, çeşme ve diğer yapılar bulunmaktadır.2014 yılında Ören Yeri ilan edilmiştir.
Hacı Abdullah Duvarı
Çin Seddi’nden sonra korunma amaçlı olarak yapılan ikinci büyük duvar olduğu iddia edilmektedir. Sadece bir kapısı olan ve 404 yıldır ayakta kalan, 6,5 kilometre uzunluğunda ve 1,5 metre yüksekliğindeki taş duvarı Hacı Abdullahzade’nin 1610 yıllarda Rum işçilerine yaptırdığı bilinmektedir.
Seyyid Vakkas Türbesi
Kapu Mahallesi’nde bulunan 19. yy.’dan kalma bir türbedir. Fatih Sultan Mehmet zamanında büyük yararlılıklar gösteren ve bir çatışma sırasında şehit düşen Uç Bey’i Seyyid Vakkas’a aittir.
Taşhanlar
17.yy. da Şebinkarahisar Sipahi Reisi Taban Ahmet Ağa tarafından yaptırılmıştır. Şebinkarahisar İlçe merkezinde kalenin kuzey eteğinde yer alan tarihi bir yapıdır. Tipik Osmanlı Taşhanları mimarisinde yapılmıştır.Girişin iki yanında, iki katlı kemerli mekanlara, tam ortada ise bir avluya yer verilmiştir. 1939 depremine kadar bozulmadan durmuştur. 1915 tarihinden 1939 tarihine kadar cezaevi olarak kullanılmıştır.
Kaya Kilise
Askerlik Şubesi arasındaki eski Lonca Yolu üstünde bulunmaktadır. Hristiyanlığın ilk yayıldığı yıllardan kalma bir kaya tapınağıdır. Panai ve Surp Sarpis adlarıyla da bilinen ve üç katlı olduğu söylenen kilise, geçmişte Şifahane olarak kullanılmıştır.
Görele Kemençe Evi
Kemençenin anavatanı olarak bilinen Görele’de, 5,8 metre boyunda dev kemençe, kemençe üstatlarının portreleri, kemençenin tarihi, kemençenin yapımından oluşuna kadarki bölümleri ve ilçeye ait yöresel zenginlikler yer aldığı, kemençenin muhteşem tınılarının dinlendiği ve Karadeniz müziğinin keyifle dinlenebileceği bir kültür mekanıdır.