Merkez Bankası Döviz Kuru | |||
ALIŞ | SATIŞ | ||
USD | 34,6873 | 34,7498 | |
EURO | 36,4390 | 36,5046 | |
Giresun, Anadolu'nun kuzeydoğusunda, yeşil ile mavinin kucaklaştığı, Karadeniz'in inci kentlerinden birisidir. 6934 kilometrekarelik yüzölçümüne sahiptir. İl merkezi, Aksu ve Batlama vadileri arasında denize doğru uzanan bir yarımada üzerinde kurulmuş olup, bu yarımadanın doğusunda ve 2 km açığında Doğu Karadeniz’in tek adası olan Giresun Adası bulunmaktadır.
Giresun, Ankara-Trabzon karayolu üzerinde yeşilin her tonunu sinesinde toplamış, ormanlarla kaplı yaylaların ve doğal plajların bulunduğu, 122'km lik kıyıya sahip, sınırsız doğal ve kültürel zenginlikleriyle önemli bir turizm merkezidir. Miletos, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı dönemlerinden Cumhuriyete uzanan tarih çizgisinde medeniyetlerden çeşitlemeler sunan bir yöredir. Doğu Karadeniz kıyılarının insan yaşamına elverişli tek adası Giresun Adası (Aretias) başlı başına bir turizm potansiyelidir.
Coğrafi konumu ile kıyı kesimlerinde ılıman iklimi, iç kesimlerinde ise karasal iklimi ile her türlü kış ve doğa sporlarına uygun oluşu, tarihsel zenginlikleri ve doğal güzellikleri yanında dünyanın en kaliteli fındığının Giresun'da yetişmesi, el sanatları, balıkçılığı, avcılığı ve yaylaları ile Giresun turizmi çok yönlü fırsatlar sunmaktadır.
Giresun Kalesi'nin muhteşem manzarası eşliğinde Şehri görmeye Kaleden başlanıp, gezilip küçük bir mola ile çaylar yudumlanır.
Tarihi Giresun evlerinin bulunduğu Zeytinlik Mahallesi, Çocuk Kütüphanesi olarak kullanılan Katolik kilisesi, Tarihi Ticaret Lisesi Binası, tarihin her dönemine ait çeşitli eserlerin sergilendiği Giresun Müzesinin ardından ilde bulunan diğer turistik mekanların gezilmesi ve yeşilin her tonunun birlikte görüldüğü, akarsuyu, şelalesi, çam ormanları ile birer doğa harikası olan yaylalar bekler.
Turizm merkezi ilan edilmiş Kümbet, Bektaş, Kulakkaya, Sisdağı Yaylaları ile bölgemizde bulunan diğer Çıkrıkkapı Yaylası, Gölyanı Obası, Karagöl, Paşakonağı Yaylaları birer doğa harikası olup, misafirlerimizim hayran kalacağı güzellikler sunmaktadır.
Doğu Karadeniz bölgesinin yayla turizmi ana teması çerçevesinde ve diğer alternatif turizm çeşitlerinin ilimizde mevcut potansiyel olarak değerlendirilebilmesine imkan tanıması açısından büyük önem arz etmektedir. Giresun ilini eko-turizm ve yayla turizmi gibi doğa amaçlı turizm türleri ile birlikte değerlendirmek, doğusundaki Sisdağı Yaylasın'dan batısındaki Paşakonağı Yaylası'na kadar yayla turizmi ve alternatif turizm çeşitleri açısından (çim kayağı, yamaç paraşütü, kış kayağı, trekking, rafting, kamp karavan, av turizmi) da mümkündür.
Dağlar:
Doğu Karadeniz Dağları'nın orta kesimleri il sınırları içerisinde yer almakta olup Giresun Dağları adıyla bilinir ve Zirvesi olan Abdal Musa Tepesi 3.331 m'dir. Denizden itibaren yükseklikler hızla yer yer 2.000 metre yüksekliğe ulaşırlar. Derin vadilerle parçalanmış Giresun Dağları üzerinde eski buzulların açığı topoğrafik formların yanı sıra, buzul göllerine de rastlanmaktadır. İl sınırlarında yer alan önemli yükseltiler şunlardır: Abbal Musa Dağı (3.331 m), Gâvur Dağı (3.248 m), Küçükkor Dağı (3.044 m), Cankurtaran Dağı (3. 278 m),Karagöl Dağı (3.095m) , Akıl Baba Dağı (2.561 m), Çaldağı (2.035 m)
Akarsular:
Kuzey Anadolu Dağları’nda kaynak bulan pek çok akarsu, ili güneyden kuzeye geçerek Karadeniz'e dökülmektedir. Aksu Deresi, Batlama Deresi,Yağlıdere Deresi, Gelevera Deresi ve Harşit (Doğankent) Çayı ile Pazarsuyu bu akarsuların önemlileridir. Ayrıca ilin güney kesiminden doğu-batı doğrultusunda geçen Kelkit Çayı da bu tür bir vadide akmaktadır.
Göller:
İl sınırları içerisinde önemli bir göl olmamakla birlikte Karagöl Dağı ve Sağrakgöl üzerinde küçük buzul göllerine rastlanmaktadır.
Bitki Örtüsü:
İlin kuzeyi ile güneyi arasındaki iklim farkı, yağış miktarının güneye doğru azalması doğal bitki örtüsünün yapısını da aynı ölçüde etkilemektedir. Giresun ve çevresi, zengin tarım alanlarına sahiptir. Kelkit Vadisi ile kollarının civarı bozkır görünümünde olmasına karşın, kıyı ile dağlar arasında kalan kesimi ormanlarla kaplıdır.
Yaylalar:
Genellikle Karagöl Dağları'nın batısında yer alan önemli yaylalar şunlardır: Kulakkaya, Tamdere, Karagöl, Sağrak, Kümbet, Bektaş, Sisdağı, Paşakonağı